Interieurontwerp circulair en industrieel bedrijfspand

Nijmegen

Voor het gerenommeerde onderhoudsbedrijf elk® maakten we het interieurontwerp voor het nieuwe hoofdkantoor in Nijmegen.

elk® is een zeer ambitieus bedrijf en hecht veel waarde aan duurzaamheid en goed werkgeverschap. Het bestaande pand ondergaat een grondige metamorfose waarbij het circulair gedachtegoed leidend is. Hierin staan 9 R-en voorop, waaronder Reuse, Repair en Reduce.

Bij elke keuze die we maken, staan we stil bij hoe we dit duurzaam kunnen vertalen. elk® beschikt over veel restmateriaal, afkomstig van de projecten waaraan gewerkt wordt. Samen met de opdrachtgever hebben we uitvoerig nagedacht over welke materialen we kunnen hergebruiken en waar we deze materialen kunnen toepassen. Ter inspiratie brachten we, samen met de opdrachtgever, een werkbezoek aan het toonaangevende, duurzame ABNAMRO-pand de Circl aan de Amsterdamse Zuidas.

Het gebouw bestaat uit twee bouwlagen. Op de begane grond komt over de volledige lengte van de verdieping een houten wand, deze wordt gemaakt van resthout. Deze wand zorgt voor een warme, welkome sfeer. Direct bij de entree wordt de bezoeker verwelkomd door een groenwand met loungeplek. De groenwand is niet alleen een eyecatcher, maar deze draagt door de luchtzuiverende werking ook bij aan een aangenaam binnenklimaat. Op de begane grond bevindt zich ook de sfeervolle kantine die gemaakt wordt van hergebruikte keukenonderdelen. Aangrenzend bevindt zich een ontspanningsruimte voor het personeel met onder meer tafeltennistafels en ontspanningsplekken.
Op de eerste verdieping bevinden zich de kantoren die open en transparant zijn, met werkplekken die zijn ingericht volgens ergonomische principes. Bovendien krijgt elke werkplek optimaal daglicht door de grote raampartijen en de nieuwe lichtstraten die worden toegepast. De centraal gelegen overloop wordt niet alleen praktisch gebruikt als gang, maar wordt ook een ontmoetingsplek met een open karakter, diverse zitjes en een pantry met coffeecorner. Hierin komen alle disciplines binnen de organisatie bij elkaar, van uitvoerders tot directieleden. Bovendien zijn er op deze verdieping verschillende vergaderruimtes.
Bij elke ruimte keken we naar de bestaande constructie en sterke karakteristieken omdat we uit duurzaam oogpunt geen onnodige ingrepen willen doen. Bij de kantoor- en vergaderruimtes hebben we daarom de plafonds van de bestaande situatie gehandhaafd. Dit past erg goed bij de industriële uitstraling die het pand dient te krijgen.

Andere projecten