lichtdesign strak lijnenspel

Lijnenspel

Je stapt een huis binnen en loopt tegen een blinde muur. Twee stappen naar links loop je door de woonkamerdeur het huis binnen, naar achteren. De diepte in, richting de tuin. Rechts van je niets dan open ruimte. Vrij spel voor het zicht om rechtstreeks vanuit de voordeur de tuin in te kijken als… die muur er niet was geweest.
En daarom is het essentieel, als één van de vertrekpunten van een ontwerp, dat hierin zichtlijnen worden opgetekend.

Met name bij verbouwingen van jaren ’60 en ’70-woningen hebben we gemerkt dat hokkerige bouw het zicht belemmert en het gevoel van ruimte en oriëntatie in de weg staat. Daarom maken we eerst een analyse van de woning: hoe is de constructie? Hoe is deze opgebouwd? Waar lopen de zichtlijnen nu?
Voor nieuwbouw geldt hetzelfde: staat de basis, dan maken we concepttekeningen met daarin zichtlijnen die scherp in kaart brengen waar je in en buitenshuis op uitkijkt. Dat helpt ons en de opdrachtgever het maximale uit de ruimte te halen.

Belangrijk is om te rangschikken op hoofd- en nevenlijnen. Geen wirwar aan lijnen en verbindingen; verrassing en spanning zijn de uitgangspunten. Binnenkomen en vanuit de hal de achtertuin in kijken. Connecties zoeken tussen onderlinge ruimtes, en daarbij zowel openheid als eenheid creëren. En dat verrassen, dat doen we liever één keer goed, dan vijf keer halfbakken.

Wat ik vaak merk bij opdrachtgevers is dat ze groots denken. Ze ambiëren een extreme openheid en ruimtelijkheid in huis, waardoor alles bij elkaar hoort en alles in beeld is. Dan boet je in op verrassing en intimiteit. Esthetiek en praktisch ruimtegebruik moeten in balans zijn. Natuurlijk wil je een ‘mooi’ ontwerp, maar mooi wordt lelijk als het gerealiseerd en wel niet logisch blijkt.

Openheid, verbinding, ruimtelijkheid – zichtlijnen zorgen ervoor dat bepaalde elementen in een woning de aandacht krijgen die ze verdienen door een specifiek lijnenspel. Maar misschien nog wel het belangrijkst van alles: ze dwingen tot keuzes maken en focus. Zodat ze brengen wat een goed ontwerp moet doen in een woning: rust.

Een zeer recent project waarbij heldere zichtlijnen een prominente rol kregen, vind je hier.

Op ons Instagram-account posten we regelmatig project waarbij het lijnenspel de hoofdrol speelt.