Architect Maas en Waal verbouwing Horssen

Publicatie Maas & Waler: Restauratie oude boerderij in Horssen

Artikel: RESTAURATIE OUDE BOERDERIJ IN HORSSEN: LANGE-TERMIJN-PROJECT

In 2010 kocht Bart Romijnders  de leegstaande en vervallen boerderij aan de Zelksestraat 12 in Horssen,  schuin tegenover het fraaie landgoed “de Heerlijkheid Horssen”. Als kleine jongen dacht hij al,  als hij voorbij de boerderij liep: “Hier wil ik later wonen”.  Nu is hij 35 en al vijf jaar bezig die droom te realiseren met een respect-afdwingende restauratie.  Een lange-termijn-project waar ook de Drutense wethouder Sjef van Elk lyrisch over wordt: “ Laat iets mooi restaureren maar over aan Bart en Bob. Ik heb heel veel respect over hoe die jonge mannen met een stuk Horssen’s cultureel erfgoed omgaan. Geweldig !”

 

Bart, de eigenaar dus, heeft en carrosseriebedrijf in Leeuwen waar hij met veel passie werkt aan het restaureren van hele exclusieve Italiaanse en Engelse automobielen.  Bob begon in 2010 een eigen architectenbureau in Beuningen en werd door zijn neef ingeschakeld. Evenals zijn neef is Bob ook een perfectionist. Zijn motto:  ‘Het ontwerpproces kun je vergelijken met een goede wijn, het heeft tijd nodig om te rijpen.’  Het project aan de Zelksestraat vindt hij een uitdaging. Samen met Bart worden de plannen uitvoerig besproken en dan op papier door Bob en in de praktijk door Bart uitgewerkt. Het eerste gaat aanmerkelijk sneller als het tweede. De gemeente Druten gaf Bart in 2014 een  aanmoedigings-restauratiesubsidie die gebruikt werd voor de restauratie van de hooimijt.

Het wordt er met de week mooier, de tuin fraai aangelegd, en helemaal klaar zijn de hooimijt en ombouw van een  voormalige beestenschuur naar een garage. Die gaat binnenkort (tijdelijk) dienst doen als woonruimte voor Bart. Van daar uit kan ie dan aan de hoofdklus – de restauratie van de boerderij – beginnen. Een klus die hij inschat op vijf jaar. Bij de buurman, de Heerlijkheid Horssen, stond een oude schuur die niet meer gebruikt werd.  Romijnders had ‘m op een haar na gekocht om bij hem achter zijn boerderij weer op te bouwen. Maar het Gelders Genootschap stak daar een stokje voor. Bob : “ Ze kwamen kijken en waren op slag verliefd op die schuur. Die moest op de Heerlijkheid blijven, dat was ons snel duidelijk !” Inmiddels heeft hij een alternatief plan uitgewerkt, en kijk je op de website van Bob  dan zie je dat ook dat bouwwerk wordt opgetrokken uit oude fraaie balken en planken op een authentieke uit oude bakstenen gemaakte muur. Weer een aanwinst voor ’t Horssense buitengebied.

Op de vraag aan Bart waarop hij nou ’t trotste is van deze restauratie antwoordde hij: “Dat ik ondanks de zwarte tijd de kracht niet ben verloren om dit project door te zetten. Iedereen uit Horssen en iedereen die mij kent weet dan wel wat ik bedoel…”

Bron: Maas & Waler