Architect Nijmegen

Huis verbouwen: wat komt er bij kijken?

1: Bepaal je budget
Het lijkt een inkopper, maar dit is de allerbelangrijkste stap: het budget bepaalt ten slotte je mogelijkheden en dus de grootte van je verbouwing. Niets is immers teleurstellender dan verwachtingen die niet stroken met de mogelijkheden. Heb je een aardige spaarpot opgebouwd, kun je een bedrag lenen bij de bank of is het mogelijk om je hypotheek te verhogen? Of wellicht heeft een familielid mogelijkheid om geld te lenen. Bezoek ook eens op de site van het Nibud voor een goede voorbereiding http://www.nibud.nl/uitgaven/wonen/verbouwing-financieren.html

2: Maak een programma van eisen
Maak voor jezelf een lijst van je wensen en eisen en houd daarbij altijd je doel voor ogen. Wat wil je verbouwen? Wat is de reden van je verbouwing? Wil je meer luxe of een uitbreiding van je woonruimte? En stel je hoge eisen aan het afwerkingsniveau? Aan de kwaliteit van de te gebruiken materialen? Heb je bijvoorbeeld een voorkeur voor duurzame materialen? Of mag het eenvoudiger en dus goedkoper zijn? Geef ook aan hoe belangrijk je deze wensen/eisen vindt, wat is écht noodzakelijk en wat kan eventueel wegvallen?

3: Zoek een architect
Een architect helpt je om de ideeën die je hebt te vertalen naar een ontwerp. Door zijn ervaring en kennis kan hij je ook helpen om een beter inzicht te krijgen van je wensen en eisen. Maar hij geeft je ook duidelijkheid over de mogelijkheden binnen de geldende wet- en regelgeving in jouw gemeente. Na een of meer gesprekken met jou, gaat hij aan de slag met een schetsontwerp waarin hij alle eisen en wensen uitwerkt. Dit bespreekt hij met je. Pas nadat je goedkeuring hebt gegeven, werkt hij alles tot in detail uit. Hij regelt eventuele vergunningen. Meer over ons bureau lees je in dit artikel op de website van branchevereniging BNA waarbij wij zijn aangesloten. Wil je meer weten over de meerwaarde van een architect, lees dan de artikelen op de website van de BNA: Ik ben op zoek naar een architect voor mijn huis, Ik ben op zoek naar een architect voor mijn bedrijf en lees hier over de voordelen van het werken met een BNA-architect.

4: Zoek een aannemer
Veel aannemers hebben een specialisatie. Er zijn bijvoorbeeld aannemers die met name ingezet worden bij duurzame bouw- of verbouwprojecten of bij de verbouwing van monumentale panden. De keuze uit aannemers is heel groot. Als je door de bomen het bos niet meer ziet, kan een architect je helpen. Wij kennen veel aannemers in de buurt en kunnen daarom goed inschatten welke aannemer geschikt is voor de klus. De prijs is daarin belangrijk, maar zeker niet het het enige belangrijke. Betrouwbaarheid en een goede kwaliteit van het werk zijn minstens zo belangrijk.

5: Het (ver)bouwen begint!
Tijdens het verbouwen heb je regelmatig contact met de aannemer om te bepalen of alles naar wens verloopt. Veel mensen kiezen ervoor om een architect of bouwbegeleider in te schakelen bij het begeleiden van het bouwproces. Hierdoor heb je de garantie dat de verbouwing ook volledig volgens wensen en ontwerp gebouwd wordt. Omdat dit specialistisch werk is, wat de volledige aandacht van een deskundige verdient, besteden we dit onderdeel uit aan professionals die nauw betrokken zijn bij ons bureau. Je kunt er dan ook van op aan dat de bouwbegeleider dezelfde regels en waarden hanteert als ons bureau.

6: Het (ver)bouwen begint!
Tijdens het verbouwen heb je regelmatig contact met de aannemer en/of bouwbegeleider om te bepalen of alles naar wens verloopt.