moderne woning bouwen

Oud huis, nieuwe architectuur

Niet zelden krijgen wij de opdracht om woningen uit de jaren zestig en zeventig te voorzien van een nieuwe schil. We bouwen deze panden om tot een eigentijds(e), modern(e) villa of woonhuis. Constructief passen we vaak weinig aan. Toch is het resultaat een complete metamorfose. Hoe kan dat?

Woningen uit deze decennia kun je cosmetisch uitstekend upgraden en verduurzamen zonder het huis af te breken. Wat betekent dat het nog betaalbaar blijft ook. Doordat we dit de afgelopen jaren al zeer regelmatig hebben gedaan, is ons gevoel voor dergelijke verbouwingen sterk ontwikkeld en weten nieuwe opdrachtgevers ons goed te vinden voor een dergelijk project. Sterker nog: opdrachtgevers oriënteren zich in de zoektocht naar een woning op een huis uit de jaren zestig en zeventig om dit door ons te laten verbouwen. Een uitdaging die we graag aangaan!

Zo werd ik benaderd door een opdrachtgever uit het westen van het land die de bungalow van haar ouders had gekocht. Een unieke kans, want de aankoop en verbouwing van zo’n huis uit de jaren zestig of zeventig is een geweldige investering. In deze jaren ging het weer goed met de economie in Nederland. Er werd geïnvesteerd in bouwmaterialen. Huizen zijn ruim opgezet en vaak vrijstaand met grote raampartijen en een heldere constructie: rechttoe-rechtaan. Dat alles biedt een solide basis waardoor we het ontwerp, constructief gezien, minimaal aanpassen.

Deze huizen zijn alleen niet altijd even duurzaam. Maar isoleer je bijvoorbeeld de buitenkant en werk je deze af met stucwerk, dan is de woning hoogwaardig geïsoleerd én ontstaat een strakke uitstraling. Ook binnen is het de kunst om de puzzel zo te maken dat de oorspronkelijke constructie intact blijft en de ruimte binnen optimaal wordt benut. Zo is de keuken vaak een ondergeschikt onderdeel, verstopt in de woning. Tegenwoordig is een leefkeuken hét uitgangspunt. Met het verplaatsen van een binnenmuur, kom je vaak al een heel eind.

Bij onze opdrachtgever gingen we wel een stapje verder. De oorspronkelijke constructie bleef in stand; er werd beneden íets uitgebouwd, boven plaatsten we een verdieping op de bungalow van zo’n 120 vierkante meter. Zo ontstond door een relatief lage investering een totaal nieuwe woning met behoud van constructie.

In tegenstelling tot woningen uit de jaren zestig en zeventig, kennen jarendertigwoningen een expliciete bouwstijl. Er zit veel ambacht in: mooie, oorspronkelijke details waar je respect voor hebt en die je wilt behouden. Dat maakt ze herkenbaar en uniek. Deze huizen behandelen we dan ook op een andere manier: we kozen voor een opdrachtgever in Zeist voor een hele moderne uitbouw met veel glas. Zo versterken oud en nieuw elkaar.
Iets anders om rekening mee te houden is het straatbeeld. Passen de aanpassingen van de woning logisch in het geheel, of wijkt de woning dermate af dat het onrustig oogt tussen de andere woningen? Niet doen dan.

In gesprekken met de opdrachtgever brengen we wensen, constructiemogelijkheden en omgevingsfactoren bij elkaar – iets ‘moois’ maken is niet moeilijk. Iets ‘passends’ maken met respect voor wat was en wat komt – dáár zit voor ons de uitdaging.

Bekijk hier een recent transformatieproject.