Publicatie Excellent Wonen & Leven

Wees welkom

Na een meer dan geslaagde metamorfose straalt de voorheen sombere en vrij gesloten villa uit de jaren ’60 vriendelijkheid, warmte en ruimtelijkheid uit. Zowel het exterieur als het interieur is voorzien van een nieuwe look-and-feel en vormt thans een weerspiegeling van de woondromen van de opdrachtgevers. Een sfeervolle gezinswoning, waar je je welkom voelt. Een thuis om van te houden.

 

 

Publicatie Keuken & Design

tijdschrift keuken en design

Publicatie: Keuken & Design nr. 1- 2022

 

Naam: Bob Romijnders

Beroep: architect / interieurontwerper

Opleiding: TU Eindhoven

Werkzaam in het vak: 14 jaar

Keukens ontworpen: honderden (als team)

Dit keer geen keukenarchitect pus sang maar een architect die zich met z’n team ook bezighoudt met het ontwerpen van interieurs en keukens.

Romijnders is opgeleid als architect maar richt zich op totaalontwerpen op het gebied van architectuur en interieur. Als hij de vraag krijgt om een mooi huis te ontwerpen is de keuken toch vaak het vertrekpunt. ‘De wensen van de opdrachtgever zijn de puzzelstukken, als architect leg je de puzzel in elkaar. Een van de wensen die vrijwel altijd terugkomt is een grote gemeenschappelijke ruimte voor het gezin en vaak is dat de keuken. Er wordt gekookt, gegeten, gepraat en geleefd. De keuken is dan ook een heel belangrijk puzzelstuk. Andere belangrijke puzzelstukken die in het ontwerp op hun plek moeten vallen, zijn het uitzicht en het invallende zonlicht. De keuken krijgt in onze ontwerpen vaak de mooiste plek.’

 

Opbouw materialenkamer

materialenkamer

Op 2 januari 2020 kregen we de sleutel van ons nieuwe kantoor aan de Oranjesingel in Nijmegen. Een maandenlange verbouwing eindigde met de opbouw van onze materialenkamer. Hier vind je een ruime selectie van de materialen waar we het liefst mee werken. Van gordijnstoffen, vloerdelen en meubelstoffen tot een variatie aan natuursteen- en marmerstalen.

Nadat het ontwerp is goedgekeurd nodigen we onze opdrachtgevers mee voor een uitgebreide sessie waarbij we kleuren en materialen bepalen.

 

 

Oud huis, nieuwe architectuur

moderne woning bouwen

Niet zelden krijgen wij de opdracht om woningen uit de jaren zestig en zeventig te voorzien van een nieuwe schil. We bouwen deze panden om tot een eigentijds(e), modern(e) villa of woonhuis. Constructief passen we vaak weinig aan. Toch is het resultaat een complete metamorfose. Hoe kan dat?

Woningen uit deze decennia kun je cosmetisch uitstekend upgraden en verduurzamen zonder het huis af te breken. Wat betekent dat het nog betaalbaar blijft ook. Doordat we dit de afgelopen jaren al zeer regelmatig hebben gedaan, is ons gevoel voor dergelijke verbouwingen sterk ontwikkeld en weten nieuwe opdrachtgevers ons goed te vinden voor een dergelijk project. Sterker nog: opdrachtgevers oriënteren zich in de zoektocht naar een woning op een huis uit de jaren zestig en zeventig om dit door ons te laten verbouwen. Een uitdaging die we graag aangaan!

Zo werd ik benaderd door een opdrachtgever uit het westen van het land die de bungalow van haar ouders had gekocht. Een unieke kans, want de aankoop en verbouwing van zo’n huis uit de jaren zestig of zeventig is een geweldige investering. In deze jaren ging het weer goed met de economie in Nederland. Er werd geïnvesteerd in bouwmaterialen. Huizen zijn ruim opgezet en vaak vrijstaand met grote raampartijen en een heldere constructie: rechttoe-rechtaan. Dat alles biedt een solide basis waardoor we het ontwerp, constructief gezien, minimaal aanpassen.

Deze huizen zijn alleen niet altijd even duurzaam. Maar isoleer je bijvoorbeeld de buitenkant en werk je deze af met stucwerk, dan is de woning hoogwaardig geïsoleerd én ontstaat een strakke uitstraling. Ook binnen is het de kunst om de puzzel zo te maken dat de oorspronkelijke constructie intact blijft en de ruimte binnen optimaal wordt benut. Zo is de keuken vaak een ondergeschikt onderdeel, verstopt in de woning. Tegenwoordig is een leefkeuken hét uitgangspunt. Met het verplaatsen van een binnenmuur, kom je vaak al een heel eind.

Bij onze opdrachtgever gingen we wel een stapje verder. De oorspronkelijke constructie bleef in stand; er werd beneden íets uitgebouwd, boven plaatsten we een verdieping op de bungalow van zo’n 120 vierkante meter. Zo ontstond door een relatief lage investering een totaal nieuwe woning met behoud van constructie.

In tegenstelling tot woningen uit de jaren zestig en zeventig, kennen jarendertigwoningen een expliciete bouwstijl. Er zit veel ambacht in: mooie, oorspronkelijke details waar je respect voor hebt en die je wilt behouden. Dat maakt ze herkenbaar en uniek. Deze huizen behandelen we dan ook op een andere manier: we kozen voor een opdrachtgever in Zeist voor een hele moderne uitbouw met veel glas. Zo versterken oud en nieuw elkaar.
Iets anders om rekening mee te houden is het straatbeeld. Passen de aanpassingen van de woning logisch in het geheel, of wijkt de woning dermate af dat het onrustig oogt tussen de andere woningen? Niet doen dan.

In gesprekken met de opdrachtgever brengen we wensen, constructiemogelijkheden en omgevingsfactoren bij elkaar – iets ‘moois’ maken is niet moeilijk. Iets ‘passends’ maken met respect voor wat was en wat komt – dáár zit voor ons de uitdaging.

Bekijk hier een recent transformatieproject.

We gaan verhuizen!

Architectenbureau bob romijnders gaat verhuizen

We gaan verhuizen! Op 2 januari kregen we de sleutel van ons nieuwe kantoorpand, een prachtig monumentaal herenhuis aan de Nijmeegse Oranjesingel. Een beter begin van het nieuwe jaar konden we ons uiteraard niet wensen! Dit kwam precies op het goede moment, want met de komst van een aantal nieuwe collega’s groeide ons bureau in rap tempo uit de huidige ruimte.

Wat nu voor ons ligt is een flinke verbouwing waarbij een aantal grote aanpassingen wordt gedaan. Zoals het uitdiepen van de kelder, waar we onder andere een grote materialenkamer gaan realiseren. Verder verklappen we nog niet teveel. Want net als bij het presenteren van onze plannen aan onze opdrachtgevers, houden we ervan om onze plannen tot op het laatste moment geheim te houden. Maar we kunnen wel al zeggen dat het heel gaaf gaat worden!

De komende twee maanden zal een leger aan bouwlieden ervoor gaan zorgen dat het kantoor de uitstraling krijgt die bij ons past. En dan kunnen we gaan verhuizen! Op maandag 2 maart zullen we de deuren van ons nieuwe kantoor officieel kunnen openen.

 

Lijnenspel

lichtdesign strak lijnenspel

Je stapt een huis binnen en loopt tegen een blinde muur. Twee stappen naar links loop je door de woonkamerdeur het huis binnen, naar achteren. De diepte in, richting de tuin. Rechts van je niets dan open ruimte. Vrij spel voor het zicht om rechtstreeks vanuit de voordeur de tuin in te kijken als… die muur er niet was geweest.
En daarom is het essentieel, als één van de vertrekpunten van een ontwerp, dat hierin zichtlijnen worden opgetekend.

Publicatie Werelds Wonen

Artikel over architect voor aanbouw Nijmegen

Moderne uitbouw aan jaren ’30 huis


Het is 2009 als Sanne, Frans en hun kinderen verliefd worden op een jaren ’30 woning in Nijmegen. Ze waren op zoek naar een oud huis met veel karakter en dit huis had het allemaal! Het was het droomhuis van dit gezin. Echter toen hun derde kindje op komst was, bleek dat het huis ook nadelen had; het werd langzaam te klein beneden en Sanne en Frans stonden voor de keuze: blijven en verbouwen of verhuizen.

Het werd de eerste optie. Sanne en Frans waren nog steeds blij met hun huis en ze wisten dat de keuken er een keer uit moest. De aanschaf van dit huis was immers een flinke financiele kluif en soms moet je wensen even parkeren. Maar in 2017 was de tijd gekomen om een architect in de arm te nemen om een schets te maken van een uitbouw aan de achterzijde van het huis. Sanne: “Het grootse probleem wat ik had, was dat ik geen contact kon maken met de kinderen in de woonkamer als ik in de keuken stond. Daarnaast was de oude keuken vrij donker doordat er kleine ramen in zaten. We wilden dus naast meer ruimte ook meer licht.”

Architect Bob Romijnders vertelt: “Sanne en Frans liepen tegen wat punten aan in hun huidige woning en ze wilden een uitbouw met een leefkeuken. Ze hadden een mooie jaren ’30 woning met veel karakter maar het was ook vrij ‘hokkerig’ en de eetkamer had weinig daglicht door het overhangend balkon. Het huis had geen goede indeling; zo moest je via de gang naar de keuken en dat is natuurlijk niet ideaal met kleine kinderen. Afgezien van de binnenruimte was een beter contact met de achtertuin ook wenselijk. Er werd een budget afgesproken en de uitgaven gingen vanaf het begin vrij hard. Het is natuurlijk niet alleen de uitbouw van ongeveer vier meter, maar ook de afwerking, kwaliteit van materialen, de keuken, de vloer, het stucen, noem maar op. Hoewel het budget niet helemaal gehaald werd, was de overschrijding te overzien en het resultaat des te mooier.”

Investeren in een stalen pui
“De bewoners wilden een echte stalen pui aan de buitenzijde, ’the real deal’ en geen alternatief zoals hout,” vertelt Bob. Tegenwoordig heeft staal een goede, koude overbrigging waardoor het prima isoleert. Ook werd er gekozen om een dakraam in het midden van de eetkamer te plaatsen. zodat er nog meer natuurlijk zonlicht naar binnen komt. Qua afwerking buiten werd er gekozen voor een aansluiting op de bestaande architectuur maar met een modern jasje. Bob: “Er waren door de jaren heen verschillende stenen gebruikt om het huis te verbouwen dus we hebben in samenwerking met de aannemers monsters laten nemen door een steenfabriek en daar zijn nieuwe stenen uit gekomen die prima passen bij de uitstraling van het huis.” Bob vertelt tot slot: “Hier kwamen de drie facetten die belangrijk zijn om een geslaagd project uit te voeren mooi samen. Ten eerste let je als architect op de wensen en eisen van de bewoners, ten tweede houd je rekening met het budget en ten derde houd je rekening met de bestaande situatie. Een geslaagde verbouwing dus.”

Keuzes, keuzes, keuzes
Sanne vertelt: “Naast de uitbouw, materialen en keuze voor de pui, waren andere keuzes ook belangrijk. Zoals de keuken. We kwamen uit bij Ferdie de Mulder uit Malden. Hij luisterde goed naar onze wensen dat we geen standaard keuken wilden, maar iets wat onze smaak weerspiegelde Zo wilden wij een lichte keuken, maar het liefst met donkere kleuren, dus niet alles in het wit. Ferdie had een goed voorstel om de kasten aan de onderkant donker te maken en aan de bovenkant alles wit te maken en dat heeft goed uitgepakt. Verder lag er in het huis een donkere visgraatvloer met een roodbruine tint. Die hebben we eruit laten halen en een nieuwe visgraatvloer, met band en bies, teruggeplaatst. Ook dat hielp mee aan het ruimtelijke effect. In de keuken zelf ligt een vloer van keramiek die de uitstraling heeft van een natuurstenen vloer.” Al met al een mooie uitbouw waar Sanne, Frans en kids nog lang plezier van hebben.

 

 

 

Publication Obly: Wellness-architectuur op zijn mooist

Paardenstal wordt luxe wellness

wellness architectuur op zijn mooist

Het project
Renovatie / transformatie van een paardenstal tot wellness met zwembad en tuin.

De bewoners
Gezin met 3 opgroeiende kinderen.

De woonwens
Het unieke en authentieke karakter van de paardenstal aan de buitenzijde behouden, maar tegelijkertijd aan de binnenzijde iets unieks verwezenlijken. Wellness waar het hele gezin kan genieten van alle denkbare wellnessluxe, zoals een sauna en Turks stoombad. Daarnaast het plaatsen van een zwembad, jacuzzi, buitendouche en de aanleg van een schitterende tuin. De opdrachtgever is ondernemer en had als wens om op een informele manier met relaties te kunnen spreken. Aan deze wens is voldaan door de diverse terrassen en loungeplekken te creëren.

Bij OBLY kijken we graag naar voor en na fotografie. Op de onderstaande foto’s zie je goed hoe de paardenstal eruit zag toen Bob startte met dit project, de binnenzijde gedateerd en in gebruik als fitnessruimte.