Architect-interior-penthouse-New-york-modern-architecture-Bob-Romijnders-Nijmegen-apartment

Architectuurreis New York: tour door New York’s finest

In het voorjaar van 2019 maakten enkele leden van ons architectenbureau een architectuurreis langs de verschillende (vernieuwde) wijken van New York, Manhattan en Brooklyn. Opvallende ‘upcoming’ buurten zoals het Meatpacking District, Chelsea (met de High Line) en Hudson Yards. We keken vanuit verschillende perspectieven naar de altijd veranderende skyline van New York. Waaronder de kenmerkende gebouwen van iconische architecten waaronder architectuurlegende (‘Less is More’) Ludwig Mies van der Rohe en de grande dame van de architectuur Zaha Hadid.

Aan de westkant van New York, in de buurten Chelsea en het Meatpacking District, is een nieuwe en zeer interessant architectonisch gebied ontstaan. Het gebied rond een oude spoorrails die in onbruik is geraakt, is omgetoverd tot een bijna tweeënhalve-kilometer-lang park. Het park, ontworpen door de Nederlandse landschapsarchitect Piet Oudolf, is het decor voor de architectuur van New York anno 2019. Oude, typische New Yorkse architectuur die perfect combineert met nieuwe architectuur. Oude omgebouwde pakhuizen met prachtige boetieks en trendy uitgaansgelegenheden. De transformatie is al jaren aan de gang, maar blijft architectuurliefhebbers verbazen vanwege de nieuwe en eigentijdse gebouwen. De meeste recente toevoeging is het enigszins surrealistische gebouw, de Vessel, ook bekend als de New Yorkse trap, vanwege de vele trappen die binnen in het gebouw kunnen worden gelopen.

 

520 West 28th street. Het eerste en tot nu toe enige gebouw van Zaha Hadid Architects in New York. Op de New York High Line werd een woongebouw met stalen banden en ronde glazen gevels gebouwd. Het gebouw heeft 11 verdiepingen en bestaat uit 29 appartementen en penthouses en verschillende luxe faciliteiten.

 

 


			

In het midden van de plaats waar de Twin Towers stonden tot 11 september 2001 staat het elegante gebouw de Oculus van de Spaanse architect Santiago Calatrava. De organisch ontworpen Oculus staat tussen de nieuwe torens en het 9/11 monument en is een stille herdenking aan de gebeurtenis van 9/11, of, zoals Calatrava zegt, “een getuigenis van het geloof dat we deze tragedie kunnen overwinnen”.

 

 

 

Hudson Yard’s nieuwste aanwinst, The Vessel, is ontworpen door de Londense architect Thomas Heatherwich van de gelijknamige studio Heatherwick. Het gebouw kan het beste worden omschreven als een koperen gebouw dat eruitziet als een honingraat. Het futuristische gebouw heeft maar liefst 1,6 kilometer aan trappen waar bezoekers op kunnen lopen. Het geeft de bezoeker het idee dat hij in een kunstwerk van de Nederlandse kunstenaar Escher is beland.

 

 

Een van de vele nieuwe stadsgezichten in New York, Hudson Yards. Een plek die zichzelf omschrijft als ‘de nieuwe hotspot van New York en een plek vol met cultuur, commercie en de beste keukens. Een plek om te wonen, werken en spelen. “Aan het begin (of aan het einde) van de High Line, in het nieuwe Hudson Yards-gebied, worden momenteel vijf nieuwe wolkenkrabbers gebouwd, waaronder het Hudson Yards Observation Deck, waar je op 335 meter een nieuw en bijzonder zicht op New York hebt van een futuristisch uitkijkplatform.

 

 

Het Seagram-gebouw van de Duits-Amerikaanse architect Ludwig Mies van der Rohe is een architectonisch zeer interessant gebouw. Hoewel het gebouw al in 1958 werd geopend, is het nu ook een voorbeeld voor veel hedendaagse architecten. De lijnen, afmetingen en details zijn een bron van inspiratie voor bijna elke moderne architect.

 

 

 

 

Sinds de opening in 1959 is het Solomon R. Guggenheim-museum een van de meest bijzondere gebouwen in de stad. Het museum is ontworpen door architect Frank Lloyd Wright, door velen gezien als ‘de architect der architecten’. De spiraalvormige constructie en de unieke lichtinval maken deze plek bij uitstek geschikt om de collectie hedendaagse kunst van het museum te bekijken.

 

Vorig jaar maakte ons bureau ook een architectuurreis, toen naar Miami. Lees er hier meer over.