Stijlvol wonen moderne villa

Publicatie Stijlvol Wonen

Publicatie Stijlvol Wonen Magnum Edition Gold

Stille Enclave

De bewoners van deze moderne villa leiden een druk bestaan. Toen er een parel van een perceel vrijkwam, vroegen ze hun architect daarom een huis te ontwerpen waarbij maximaal contact is met de parkachtige tuin. Om eenmaal thuis, werkelijk tot rust te komen.

Een kavel dat als een eiland verborgen ligt midden in een woonwijk. Waar de licht glooiende tuin wordt omringd door oude bomen. Dat was het plaatje waar de bewoners destijds voor vielen. Nu wonen ze er met hun twee jonge kinderen, hond en kippen en zijn er dolgelukkig. Daar ging wel wat aan vooraf, vertelt een van hen: “We hadden te maken met gemeentelijke bouwregels en wilden ook nog een extra stuk bos kopen zodat we een parktuin konden maken. Dit proces duurde een tijd, maar toen het eenmaal zover was, vielen we al snel voor het talent van Bob Romijnders. We vroegen hem een pand te ontwerpen dat mooi mêleert met de natuur, deze terug in huis haalt en levensloopbestendig  en energieneutraal is. Verder gaven we hem volledig de vrije hand.”

Vervult met daglicht

Dit was een hele puzzel, maar ook een spannende uitdaging die Bob graag aanging. Het ontwerp moest qua indeling aansluiten op hun dagelijkse routine waarbij bomen en muren het licht niet mochten blokkeren. Bob: “Aan de voorzijde was privacy gewenst, waardoor de achterkant met zicht op de tuin helemaal open werd. Deze ligt echter op de noordzijde, terwijl het gezin binnen overal zonlicht wilde ervaren. Vooral in de keuken, dat het hart van het pand vormt en een plek is waar ze graag samenzijn. Als oplossing ontwierp ik een hoge vide met een groot raam, zodat ze in de ochtendzon kunnen ontbijten met zicht op een oude eik.” De indeling heeft een ruimtelijk karakter met open zichtlijnen, zodat ook binnen van de tuin genoten kan worden. Door het pand iets hoger te plaatsen, komen de lichte glooiingen en bomen aan de rand van de tuin, nog beter tot hun recht. De bewoners: “We vinden dit echt bizar mooi. Wat een wauw-factor!”

Rustpunt

De bewoner vertelt over het hectische leven dat ze leiden waarin door de week hard gewerkt wordt. Eenmaal thuis, komen ze tot rust. “Op vrijdagmiddag ga ik op mijn grasmaaier zitten om anderhalf uur lang mooie banen in het gazon te rijden. Dat ontspant me enorm. Terwijl de kinderen hutten bouwen tussen de bomen, leest mijn echtgenoot graag een boek vanuit de loungehoek om zo nu en dan op te kijken naar vogels, eekhoorntjes en konijnen in het groen. We leven op ons eigen eilandje.”

Bron: Stijlvol Wonen Magnum Edition Gold
DPGmedia | Lannoo