villa limburg leefkeuken modern

Hoe we werken: het interieurontwerp

Een prettige leefruimte is misschien wel een van de belangrijkste dingen in het leven van een mens. Een goed doordacht interieurontwerp helpt daarbij. Daarom is het vak van een interieurarchitect zo’n bijzonder mooi vak, dat beseffen we dagelijks. Wij mogen elke dag bij mensen binnenkijken om ze te helpen bij het maken van een compleet interieurplan. Van de indeling van de woning en een meubelplan, tot een licht- en meubelplan.

Door onze jarenlange ervaring als architect en interieurarchitect weten we inmiddels wat werkt en wat niet. Hierdoor zijn we altijd in staat om een plan te maken dat bij jou past. We leggen je graag uit hoe een traject bij ons in z’n werk gaat.

Het kennismakingsgesprek

In het kennismakingsgesprek tussen jullie en een interieurarchitect van ons bureau vragen we je het hemd van het lijf. Wat vind je belangrijk aan je woning? Waar breng je het meeste tijd door? Welke sfeer vind je prettig? Hoe ziet een gemiddelde dag van ’s morgens tot ’s avonds er bij jullie uit? Na het kennismakingsgesprek en een akkoord op onze offerte, gaan we aan de slag met het interieurontwerp. We beginnen altijd met het uitwisselen van sfeerbeelden, waar gaat je hart sneller van kloppen? Daarna gaan we door met het inmeten van de woning of het deel van de woning waarvoor wij een ontwerp gaan maken. Op basis van deze metingen maken we plattegronden van de bestaande situatie die we gaan gebruiken bij het indelen van de woning.

Optimaal samenspel

Tijdens het schetsen voor de nieuwe indeling letten we op een aantal fundamentele principes van een interieurontwerp waaronder functionaliteit en routing: hoe loop je lekker door de woning. En hoe creëer je een optimaal samenspel tussen de verschillende ruimtes en de tuin? Maar ook: hoe is de inval van zonlicht van het huis of de ruimte. In deze fase nemen we ook de positionering van bijvoorbeeld de keuken en los meubilair mee.

Keukenontwerp

Daarna gaan we concreet aan de slag met de diverse ruimtes. Voor de keuken bespreken we bijvoorbeeld wat je belangrijk vindt. Wordt het een uitgebreide leefkeuken, met grote eettafel of een compacte, vooral functionele keuken? We inventariseren welke zaken je belangrijk en minder belangrijk vindt. Op basis daarvan gaan we ontwerpen. Vaak maken we dan ook de tekeningen voor de maatwerkkasten in de keuken. Zo worden alle aanzichten gemaakt met de positionering van apparatuur en onderdelen (koelkast, vaatwasser, oven/magnetron, spoelbak, kookplaat, kraan, zeeppomp, etc.), maar ook de maatvoering van lades en kasten.

Per ruimte nemen we de wensen en voorgestelde oplossingen door. Voor de keuken bespreken we bijvoorbeeld wat je belangrijk vindt: wordt het een uitgebreide leefkeuken, met grote eettafel of een compacte, vooral functionele keuken? Wij presenteren vervolgens ons voorstel.  Meestal weten we hierbij te verrassen en met een onverwacht idee of plan te komen dat jullie wensen ook bedient en wat tegelijk ook mooi en verrassend is.

 

Badkamerontwerp

Ditzelfde geldt voor de sanitaire ruimten (badkamers en toiletten). Na de analyse doen wij een voorstel voor al het toe te passen sanitair zoals toiletpotten, wastafels, kranen, douchekop, etc. Ook deze worden na een eerste globale opzet, nauwkeurig gemaatvoerd. Bij het toepassen van tegelwerk op bijvoorbeeld vloeren en/of plafonds, worden de verdelingen en/of patronen van de tegels op wanden en vloeren uitgezocht en vervolgens uitgetekend en gemaatvoerd zodat er op de bouw geen misverstanden ontstaan.

Het verlichtingsplan

Zodra de maatwerktekeningen gereed zijn, zullen we samen met jou de offertes opvragen bij diverse interieurbouwers met wie we goede ervaringen hebben.

Een laatste onderdeel dat bijna altijd terugkomt, is het verlichtingsplan. Voor iedere ruimte kunnen wij een voorstel doen voor de verlichting. Er wordt een lichtplan gemaakt waarbij we goed kijken op welke plek de verlichting gepositioneerd wordt. We kiezen het type licht: functioneel licht, sfeerverlichting, of een combinatie hiervan. Vervolgens maken we een voorstel voor de toe te passen armaturen. Deze zijn zeer bepalend voor de uiteindelijke uitstraling en sfeer van de ruimten en de totaalbeleving van de woning.

Vaak maken we als interieurarchitect naast het interieurontwerp ook bouwkundige tekeningen waarop alle lichtpunten worden gecodeerd en gemaatvoerd.

Ben je geïnteresseerd in meer interieurontwerpen van ons? Neem dan een kijkje op onze Instagram-pagina en bekijk ons recente werk.