Interieurarchitect Nijmegen kleurenplan basisschool

Kleurenplan

Naast lichtplannen, maken we ook kleurenplannen voor onze opdrachtgevers. Met name voor interieuropdrachten is een kleurenplan erg waardevol. Elk plan begint met een kleurenanalyse. In deze analyse worden ruimte en functie goed geanalyseerd, afgewogen en vervolgens in een concreet plan gegoten.

Er zijn talloze wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar het effect van kleur op stemming en woonbeleving, zoals deze metastudie. De kleur rood stimuleert en activeert bijvoorbeeld, terwijl groen juist rustgevend werkt. Geel zet daarentegen aan tot creativiteit. Om de sfeer van een ruimte optimaal aan te laten sluiten bij de functie, maken we daarom regelmatig een kleurenplan.

Zo maakten we onlangs voor een basisschool een uitgebreid kleurenplan. Want zeker voor kinderen kan kleur bijdragen aan een fijn leerklimaat. Elke ruimte en elk klaslokaal kreeg daarom een eigen kleur. De kleur rood werkt gebruikt voor actieve ruimtes, zoals de entree en de buitenspeelplaats. We gebruikten geel in creatieve hoeken van de school, zoals de knutselhoek. Blauw werd gebruikt voor ruimtes waar concentratie belangrijk is.

Ook in een particulier interieur draagt kleur bij aan de woonbeleving en gemoedstoestand. In een slaapkamer wil je bijvoorbeeld tot rust komen waardoor hard rood en oranje minder geschikt zijn, in tegenstelling tot blauw en groen die juist zeer geschikt zijn. Voor een keuken zijn juist veel meer kleuren geschikt.

Wilt u weten wat we voor uw project kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.