moodboard door interieurarchitect nijmegen

Moodboard: eenheid in je interieur

Een moodboard of stijlkaart is ons houvast; ons kapstok. Het helpt om een stijl goed te kunnen begrijpen. Het is een totaalconcept waarop we onze keuzes baseren. Omdat elke opdrachtgever anders is, is ook elke stijl en dus elk moodboard anders. In het moodboard brengen we wens en advies bij elkaar: het is de blauwdruk van het nieuwe interieur.

Inspiratie is overal

Als ik ga tekenen, dan heb ik inspiratie nodig. Die doe je overal op. In de natuur, op vakantie, in gesprek, op Pinterest… Vaak heb ik al een goed beeld als ik bij iemand thuiskom – wat voor sfeer vinden ze fijn; welke stijl willen ze.
Ik begin met een afbeelding waarin alle elementen kloppen: bank, lamp, kleur, karpet. Dan een vloer, een lamp, een accessoire, een plant. Kleur is hierin heel belangrijk. Of ik nu kies voor een donker of licht interieur, ik houd ervan om ton-sur-ton te werken. Met kleuraccenten geef ik vervolgens kracht aan een interieur. De gekozen kleuren moeten door heel het huis voelbaar zijn om er een geheel van te maken. Het is belangrijk dat de benedenverdieping ‘praat’ met de bovenverdieping en andersom.
In een moodboard plaats ik ook altijd beelden van materialen. Het materiaal moet in de eerste plaats passen bij het ontwerp, maar óók gemakkelijk in gebruik zijn. Ik laat de materialen altijd zien en voelen, zodat opdrachtgevers er een idee bij krijgen.
Na de opmaak van een moodboard teken ik direct in 3D. Dat is ruimtelijk; geeft een goed beeld van het resultaat en is dus beter te beoordelen.

Het gaat in een moodboard om de lading van de afbeelding. Je zoekt samen naar de gemene deler. Ook moet de stijl passen bij het huis. Zo is een boerderijstijl moeilijk te verenigen met nieuwbouw. Interieur en architectuur moeten niet conflicteren.

Wat ik mee zou willen geven als je zelf aan de slag gaat met een moodboard: kijk naar de context van de ruimte. Wat staat er al? Welke voor ruimtelijke kwaliteit heeft de kamer? Denk daarbij aan oppervlakte, maar ook aan lichtinval, of de plaats van (grote) ramen, bijvoorbeeld. Deze elementen wil je kracht bijzetten met de keuze voor een materiaal. Het moet een duidelijke beleving en sfeer weergeven.

En zorg ervoor dat de onderdelen van je moodboard bij elkaar passen of complementair zijn. Want: samenhang in je moodboard betekent eenheid in je huis.’

Meer zien?

Op ons Instagram-account laten we regelmatig zien hoe we een moodboard opbouwen.

Meer over ons ontwerpproces lees je hier.