moderne villa stijlvol wonen

Stairway to heaven

Staand aan mijn tekentafel in onze huidige kantoorruimte, realiseer ik me pas écht wat de functie is van licht. Niet alleen voor het ontwerp van een woning, maar als primaire behoefte in het leven van ieder mens. De achtergevel op de begane grond bestaat alleen maar uit glas waardoor daglicht vrij spel krijgt. Ik ben nooit moe en de verwarming slaat maar zelden aan.

Het Bouwbesluit schrijft voor dat iedere ruimte moet beschikken over 10% daglicht. Daar gaan wij in elk ontwerp ruim overheen. Licht is een vertrekpunt geworden. Elk ontwerp begint met de inventarisatie van de stand van de zon op ieder moment van de dag.

Dat is de reden dat wij graag ‘gaten in daken maken’. Dat klinkt misschien vreemd, maar als op een kavel het licht niet van nature wordt aangereikt, moet je ervoor zorgen dat het licht naar jou toe komt.

Zee van licht

Zo hadden we laatst een opdracht voor het ontwerp van een villa in het bos. Er mocht gebouwd worden binnen een vak van zeventien bij zeventien meter. We leverden een ontwerp op met een penthouseachtig dakterras en een atrium in het midden van de woning. Dat atrium zorgt voor een zee van licht in huis. En door boven te wonen en beneden te slapen, kijk je in de lente uit op de vogelnestjes in de boomtoppen en lig je in de zomer in een koele slaapkamer.
Ook ontwierpen we eens een trap naar het dak met een mooie, ruime lichtstraat. Overdag geniet je van de lichtinval, ’s avonds tel je de sterren door het glazen plafond. Een stairway to heaven.

Hetzelfde geldt voor solartubes die het weinige licht dat er is slim opvangen en zo op de donkerste plekken in huis tóch verlichting creëren.

De open bouw van tegenwoordig waarbij er zo veel mogelijk licht en ‘buiten’ wordt binnengelaten schept nieuwe kansen en mogelijkheden. Waarin niet alleen esthetiek, maar ook het slim omgaan met menselijke behoeften en energieverbruik een belangrijke rol spelen.


Een kantoorruimte waar we vol hebben ingezet op het binnenlaten van natuurlijk licht is onder andere dit project. Maar ook dit project.

Op ons Instagram-account laten we je regelmatig projecten zien waar daglicht de hoofdrol speelt.