Villaontwerp: outside-in

Tijdens onze fieldtrip naar Miami van anderhalf jaar geleden realiseerde ik me weer hoe essentieel ruimte is voor de bouw van een villa met grandeur. Dat lijkt een open deur, maar wat ik bedoel te zeggen is dat er openheid moet zijn rond een woning van formaat. Zo kan er een optimaal samenspel ontstaan tussen buiten en binnen. In Nederland zijn de kavels kleiner. Dat vraagt om een slimme zienswijze en veel creativiteit. Want hoe zorg je ervoor dat een huis van 400 m2 de omgeving niet opslokt, of andersom?

Bij aanvang van een nieuwe opdracht inventariseren we eerst de wensen van de opdrachtgever en vertalen deze optimaal naar een ontwerp. Hoe ziet het dagelijks leven eruit, wat is de gezinssamenstelling? Minstens zo belangrijk is de omgeving waar de villa komt te staan. Dus op naar de locatie! Met een sterkte-zwakteanalyse brengen we in beeld wat de plek gaat betekenen voor het pand. Waar komt de zon op, waar vind je beschutting voor wind of geluid, waar kijk je op uit en waar wíl je op uitkijken om het gevoel van ruimte te ervaren?

Zo trof ik onlangs een opdrachtgever met een heel bijzonder stuk grond: tegen de bosrand aan, maar wel in een dorp tussen andere huizen. Hier moest zijn droomhuis komen! Maar waar de villa te positioneren? De locatie had uitdagingen. De achterzijde lag op het noorden. En bos, daar wil je wel op uit kijken. De woning moest dus naar de rand van de kavel, om ruimte te geven aan de visuele toegang tot het bos.
Het werd een ‘gesloten’ woning aan de voorzijde, met een hele ‘open’ achterkant om contact te maken met het bos. Ondanks de noordelijke ligging is de woning heel prettig: op ieder moment van de dag kun je een fijne plek opzoeken waar licht en warmte naar binnen komen van de zon. Dankzij diezelfde zonnestudie valt er ’s ochtends zonlicht vanuit het oosten op het keukenblad. En doordat we zichtlijnen vanuit de keuken naar de straatkant hebben gecreëerd is er wel contact met de voorzijde van de woning. Door deze keuzes en oplossingen krijgt de villa vrij spel met de prachtige, natuurlijke omgeving. Zonder dat de gevolgen van de positionering van het object op de kavel binnen voelbaar zijn. In tegendeel!

We beschikken in Nederland helaas niet over de oppervlaktes en vergezichten die je in de VS tegenkomt. Maar vooruitkijkend, naar de villa van de toekomst, voorzie ik wel dat er nóg meer creativiteit van ons vak wordt gevraagd. Vergrijzing vraagt om levensloopbestendige bouw. Die ruimte biedt aan het samenkomen van meer dan één generatie in één woning. Dat is maatwerk. Ook zullen gedateerde woningen met traditionele bouw op den duur plek maken. Voor nieuwe kansen, die een woning die vraagt om ruimte, de plek geeft te floreren.

Weten hoe wij de bouw van een villa aanpakken, bekijk dan ook eens dit project.