Gedateerde jaren 60-woning wordt moderne villa

Heilig Landstichting

Kenmerken bestaande woning

De gedateerde woning van onze opdrachtgevers is gelegen in de fraaie bosrijke omgeving van Heilig Landstichting, bij Nijmegen. De woning wordt gekenmerkt door een langgerekte gevel een heeft aan de voorzijde een ingetogen uitstraling. Door de lage goot- en nokhoogte en de brede opzet heeft de woning veel weg van een barak. De tuin aan de voorzijde loopt flink af naar de achterzijde waardoor de twee bouwlagen aan de achterzijde goed zichtbaar zijn. De woning verkeert bouwkundig in een goede staat.

Het ontwerp

In het ontwerp is rekening gehouden met het behoud van zoveel mogelijke constructieve elementen. Het bestaande hellende dak wordt verwijderd en de buitenmuren worden verder omhoog doorgetrokken tot de bestaande nokhoogte. Hierdoor krijgt de woning op de bovenste bouwlaag een vrije hoogte van 3,5 tot 4 meter. Op deze verdieping vindt het leven plaats zoals de keuken en zitkamer met het fraaie uitzicht naar de lommerrijke tuin. Op de onderste, koelere, bouwlaag bevinden zich de slaapkamers.

Door het ophogen van de buitenmuren krijgt de woning aan de voorzijde meer grandeur. Door het spelen met verschillende hoogtes en dieptes, zoals het terugleggen van de entreepartij, wordt er meer spanning gelegd in het tot gevelbeeld.

Het dak wordt vernieuwd en hoogwaardig geisoleerd. Op het platte dak worden zonnepanelen uit het zicht geplaatst. De ongeisoleerde woning wordt aan de buitenzijde bekleed met hoogwaardige isolatie en afgewerkt met stucwerk i.c.m. steenstrips. De eerste bouwlaag wordt bekleed met steenstrips zodat de woning als het ware herrijst uit de grond. 1 meter boven maaiveld wordt het afgewerkt met stucwerk voor een moderne en frisse uitstraling. Alle kozijnen worden vernieuwd en op een aantal plekken groter uitgevoerd waardoor de omgeving en natuur meer naar binnen wordt gehaald en een verlengstuk wordt van het leven binnen. De kozijnen worden voorzien van isolerend glas.

Met behulp van een bodem-warmtepomp i.c.m. een wtw-installatie, zonnepanelen en volledig geisoleerde woning wordt een energieneutrale woning gerealiseerd.

 De ambities van de opdrachtgever zijn om met toepassing van onder meer een bodem-warmtepomp, wtw-installatie, zonnepanelen en hoogwaardige isolatie een energieneutrale woning te realiseren. Klaar voor de toekomst!

Andere projecten