Ontwerp moderne villa met klassiek lijnenspel

Nijmegen

Deze moderne villa zal in 2020 gerealiseerd worden aan de Zandseplas in Nijmegen. De opdrachtgevers wonen nu ook al in een fijn huis, maar zagen hier een bijzondere kans. Wij werden gevraagd een ontwerp te maken voor een villa op de kavel waarna zij de beslissing konden maken: blijven wonen waar ze wonen… of verhuizen.

De opdrachtgevers zijn erg gecharmeerd van jaren-30-woningen (‘we vinden een erker zo mooi’), maar houden ook van modernere vormgeving. Wij hebben een moderne villa voorgesteld met een klassiek lijnenspel. De klassieke elementen worden gekenmerkt door bijvoorbeeld de grote kap, overstekken en het ‘traditionele’ baksteengebruik. De moderne toevoegingen zijn de strak vormgegeven luifels met stoere houten kolommen en de grote raampartijen die vaak doorlopen van vloer tot plafond of goot.

Voor de opdrachtgevers was het ‘liefde op het eerste gezicht’. Na en aantal kleine aanpassingen werd het huis volledig naar hun wens en zin en gaan we het plan verder uitwerken en de omgevingsvergunning aanvragen voor ze.

De opzet van het huis wordt gekenmerkt door een niet alledaagse, kruisvormige plattegrond met in het hart daarvan de entree, het trappenhuis, bijkeuken, garderobe en toilet. De belangrijkste gebruiksruimten, zoals de leefkeuken, woonkamer en eetkamer liggen hier omheen. Door de kruisvorm ontstaan er vanuit de verschillende ruimten telkens weer nieuwe zichtlijnen langs de gevels en kan er aan drie zijden contact met buiten worden gemaakt. Eigenlijk heeft de villa hiermee drie grote erkers gekregen.

De villa is aan de straatzijde, wat tevens de noordzijde is, vrij gesloten. Het mooie metselwerk, de overstekken en het dak komen hier optimaal tot hun recht. De entree, die wat verder naar het hart van de villa is gelegen, wordt door een luifel gemarkeerd. Doordat deze zuidzijde weinig glasoppervlak bevat, warmt het huis minder snel op in de zomer. De verrassing is des te groter als men de achterzijde van het huis ziet. Hier bestaan de gevels uit grote glasoppervlakken. Niet verwonderlijk als duidelijk is dat het huis aan deze zijde grenst aan een mooie grote natuurplas. Vanuit elke belangrijke leefruimte is er zicht op deze plas en een grote overkapping aan de leefkeuken maakt dat er op iets minder mooie zwoele zomeravonden ook nog lang en droog buiten gezeten kan worden. De tuin zal straks middels een aantal verschillende niveaus/terrassen aflopen naar het water en uiteindelijk worden beëindigd met een vlonder om een bootje aan te kunnen meren, of op een makkelijke manier uit het water te kunnen komen.

Op de bovenverdieping zijn rond de centraal gelegen badkamers, vier grote slaapkamers gelegen. In iedere arm van het kruis één. De zolder blijft voorlopig ‘leeg’ en zal vooral gebruikt worden ten behoeve van opslag en een logeerkamer.

Wij ontwerpen regelmatig moderne villa’s. Bekijk bijvoorbeeld ook eens dit project.

Andere projecten