Ontwerp moderne villa met klassiek lijnenspel

Nijmegen

Een ontwerpopdracht waarbij twee architectuurstijlen samenkomen. Hoewel onze opdrachtgevers gecharmeerd zijn van jaren-30-elementen, houden ze ook van modernere vormgeving. Het resultaat is een moderne villa met een klassiek lijnenspel. De klassieke elementen, zoals de grote kap, overstekken en het ‘traditionele’ baksteengebruik voegen zich eenvoudig aan de moderne componenten waaronder de strak vormgegeven luifels met stoere houten kolommen en de grote raampartijen die doorlopen van vloer tot plafond of goot.

Villa ontwerp architect Nijmegen Lent door Bob Romijnders

De opzet van het huis wordt gekenmerkt door een niet alledaagse, kruisvormige plattegrond met in het hart daarvan de entree, het trappenhuis, de bijkeuken, garderobe en het toilet. De belangrijkste gebruiksruimten, zoals de leefkeuken, woonkamer en eetkamer liggen hier omheen. Door de kruisvorm ontstaan er vanuit de verschillende ruimten telkens weer nieuwe zichtlijnen langs de gevels en kan er aan drie zijden contact met buiten worden gemaakt. Eigenlijk heeft de villa hiermee drie grote erkers gekregen.

villa ontwerp Nijmegen noord door architect bob Romijnders

De villa is aan de straatzijde vrij gesloten. Het niet alledaagse metselwerk, de overstekken en het dak komen hier optimaal tot hun recht. De entree, die wat verder naar het hart van de villa ligt, wordt door een luifel gemarkeerd. Doordat deze zuidzijde weinig glasoppervlak bevat, warmt het huis minder snel op in de zomer. De verrassing is des te groter als men de achterzijde van het huis ziet. Hier bestaan de gevels uit grote glasoppervlakken waardoor er een optimaal zicht is op de grote natuurplas waaraan het grenst. Vanuit elke belangrijke leefruimte is er zicht op deze plas en een grote overkapping aan de leefkeuken maakt dat er ook op iets minder mooie zwoele zomeravonden nog lang en droog buiten gezeten kan worden. De tuin loopt middels een aantal verschillende niveaus/terrassen af naar het water en uiteindelijk eindigt deze met een vlonder.

Op de bovenverdieping zijn rond de centraal gelegen badkamers, vier grote slaapkamers gelegen. In iedere arm van het kruis één.

Villaontwerp Nijmegen Noord door architect Bob Romijnders
Villa Nijmegen achteraanzicht
vooraanzicht nieuwbouw villa

Andere projecten