Ontwerp bosvilla

Nijmegen

Op een bijzonder riante kavel aan de rand van Nijmegen start binnenkort de bouw van een vrijstaande bosvilla. Ons bureau maakte het ontwerp waarbij het uitgangspunt tweeledig was. Enerzijds moest de villa in harmonie zijn met het bijzondere bosrijke en glooiende karakter van de kavel. Anderzijds kreeg de villa een wow-factor mee door stijlvolle, maar uitbundige accenten in het ontwerp. Een belangrijk kenmerk van de villa zijn de twee licht hellende daken die een open gebaar vormen richting de rand van het bos en daarnaast zorgen voor fraaie lichtinval en ruimtelijkheid.
zijgevel moderne bosvilla Nijmegen
We kozen ervoor om de woning als het ware in tweeën te delen. De voorzijde van de woning wordt het ‘praktische deel’ met daarin ondermeer een garage, hal en bijkeuken. De achterzijde van de bosvilla is het ‘leefgedeelte’ waarbij de leefruimtes volop tot hun recht komen en met elkaar in verbinding staan. Dit deel van de woning is volledig uitgevoerd in glas waardoor de diepe, aflopende achtertuin volledig zichtbaar is en betrokken wordt bij de leefgedeeltes zoals de keuken, zitkamer en eetkamer.
bosvilla Nijmegen
Op de eerste verdieping, waar de ruime slaapkamers zijn gepositioneerd, hebben we grote horizontale lamellen geplaatst om de warmte van de zon te weren.
De daken worden gedragen door grote gedimensioneerde houten balken. Samen met de grote aluminium kozijnen én het warme lichtgrijze stucwerk geeft dit een warm beeld aan het geheel. Ondanks het vele glas voldoet de woning aan de nieuwste BENG-eisen en wordt het daarmee een zeer energiezuinige woning.

In onze ontwerpen spelen zichtlijnen en de interactie tussen de binnenruimte en de omliggende omgeving altijd een cruciale rol. Onlangs schreven we hierover een blog.

Meer zien van ons werk? Bezoek ook eens onze Instagrampagina.

Andere projecten