tijdschrift keuken en design

Publication magazine Keuken & Design

Publicatie: Keuken & Design nr. 1- 2022

 

Naam: Bob Romijnders

Beroep: architect / interieurontwerper

Opleiding: TU Eindhoven

Werkzaam in het vak: 14 jaar

Keukens ontworpen: honderden (als team)

Dit keer geen keukenarchitect pus sang maar een architect die zich met z’n team ook bezighoudt met het ontwerpen van interieurs en keukens.

Romijnders is opgeleid als architect maar richt zich op totaalontwerpen op het gebied van architectuur en interieur. Als hij de vraag krijgt om een mooi huis te ontwerpen is de keuken toch vaak het vertrekpunt. ‘De wensen van de opdrachtgever zijn de puzzelstukken, als architect leg je de puzzel in elkaar. Een van de wensen die vrijwel altijd terugkomt is een grote gemeenschappelijke ruimte voor het gezin en vaak is dat de keuken. Er wordt gekookt, gegeten, gepraat en geleefd. De keuken is dan ook een heel belangrijk puzzelstuk. Andere belangrijke puzzelstukken die in het ontwerp op hun plek moeten vallen, zijn het uitzicht en het invallende zonlicht. De keuken krijgt in onze ontwerpen vaak de mooiste plek.’

 

Gericht naar het leven

Bij Bob Romijnders Architectuur + Interieur werken inclusief Bob tien mensen. Drie architecten, drie bouwkundigen, een interieurarchitect, een interieurontwerper, een office manager en een communicatiemedewerker. Vuistregel tijdens het ontwerpen is functionaliteit. ‘Iets moet werken, pas daarna maken we het mooi.’ Tijdens het ontwerpen van een woning bemoeit Bob zich ook nadrukkelijk met de keuken. ‘Hoe gaat de opdrachtgever de keuken gebruiken en hoe zorg ik dat een keuken verbinding maakt met het leven eromheen. Bijna al onze ontwerpen hebben een kookeiland. Met een kookeiland kijk je naar het leven en sta je er niet met de rug naar toe.’

Levende keuken

Romijnders runt een jong bureau dat opereert in het hoge en topsegment. Steeds vaker krijgt hij van opdrachtgevers de vrije hand. De projecten worden dan ook uitdagender. ‘Een van onze eerste projecten is er een waar we nog steeds erg trots op zijn. Dit is een keuken in een oude boerderij in Tiel. De keuken stond oorspronkelijk op de voormalige deel achter een muur. De opdrachtgever wilde een moderner en strakker interieur met meer daglicht, maar ook met behoud van de karakteristieke elementen zoals de houten spanten. Het eerste wat we gedaan hebben was het weghalen van de muur en het aanbrengen van een lichtstraat in het schuine dak. Het is een royale keuken geworden met een bijna negen meter lange achterwand en een kookeiland met daaraan een ontbijttafel voor zes personen. We hebben gewerkt met moderne materialen met een knipoog naar het landelijke, zoals het Belgisch hardsteen op de vloer en een grey oak natuursteen op de werkbladen. Er is bewust gekozen voor natuurstenen werkbladen en niet voor composiet materiaal dat er over tien jaar nog als nieuw uitziet. Mogelijke vlekken of oneffenheden in het blad neem je bij dit soort materialen voor lief en geven ook een bepaalde charme en leven aan de keuken. Net als een leren jas die mooier wordt naarmate hij meer gedragen wordt, mag je ook in de keuken het leven zien. De fronten zijn van houtfineer en boven de gaskookplaat hangt een blauwstalen schouw van 200 kilo. De schouw is uitgelijnd met de lichtstraat die zorgt voor voldoende werklicht overdag. De betonciré op de achterwand heeft een vuilwerende coating.’

En-suite

Een ander voorbeeld van een geslaagd ontwerp is de keuken op de eerste verdieping van een statig stadspand in het centrum van Nijmegen. ‘Het pand is begin 1900 gebouwd en heeft een voor- en achterkamer. De opdrachtgever (stel zonder kinderen) wilde graag een leefkeuken om te borrelen met vrienden. Grote uitdaging was om de functies koken, eten en wonen te verdelen over de voor- en achterkamer. Het resultaat is een woonkamer en een leefkeuken onderbroken door een ensuite. Aan het kookeiland zit een eettafel voor vijf personen. ‘Het marmeren werkblad op het kookeiland heeft een uitsparing voor oliën en (verse) kruiden. De MDF-fronten (kastenwand en eiland) zijn donkergroen. ‘s’ Avonds oogt het zwart.’ Een deel van de keuken kan afgesloten worden waardoor de vaatwasser en combimagnetron niet meer te zien zijn.’

 

Energieverspilling

‘Ieder mens gebruikt de keuken anders en ieder heeft z’n eigen wensen. Zeker wat betreft apparatuur. De een kan niet zonder stoomoven, een ander niet zonder Quooker-kraan. Ik adviseer mensen te gaan kijken bij een experience center. Daar kun je de apparatuur zien en testen, belangrijk, je staat immers op het punt een flinke investering te doen. Een van de betere ontwikkelingen wat apparatuur betreft in de laatste jaren is zonder twijfel downdraft afzuiging in het werkblad. Zeker als je een ouder en minder geïsoleerd huis hebt. Bij luchtafvoer wordt de kooklucht, maar ook warme lucht in de ruimte naar buiten getransporteerd, energieverspilling. Bij recirculatie wordt de afgezogen lucht door een koolfilter gefilterd en terug de kamer in geleid.’

 

Ook in Nijmegen heeft Romijnders voor een gezin met drie meiden een praktische keuken ontworpen. ‘De keuken is ook voor deze opdrachtgever een heel belangrijk onderdeel van het leven en gesitueerd in de nieuwe tuinkamer van een pand aan de stadsrand. De kasten in de achterwand hebben een maximale hoogte en zijn als het ware in het oude gedeelte van het huis geduwd waar het plafond lager is. De oude keuken is bijkeuken geworden. Deze keuken heeft een composiet kookeiland met marmerlook.’

 

 

Materiaal spreekt

Als Romijnders de vrije hand krijgt ontwerpt hij een keuken die opgaat in de architectuur. ‘De keuken heeft een rustige uitstraling met eerlijke materialen. De materialisering van de vloer gaat over in het kookeiland alsof het uit de grond komt. Het is een keuken met strakke lijnen en subtiele details van metaal of brons. Ik ben meer van natuurlijke en rustige tinten als basis. Laat het materiaal spreken en voeg eventueel kleur toe met accessoires.’

 

Toekomstige keuken

Tijdens gesprekken met opdrachtgevers hoort Romijnders geregeld steekwoorden als ‘gezelligheid’, ‘koffiegeur’ en ‘uitzicht op de tuin’. ‘Deze steekwoorden illustreren het belang van een keuken. Wit was een aantal jaren geleden de trend, tegenwoordig is het vooral zwart. Zwarte fronten, zwart werkblad en verder in huis zwarte kozijnen en taats deuren met glas. Een rode of gele keuken zie ik niet gauw gebeuren, keukens met eerlijke natuurlijke materialen als glas, staal of natuursteen weer wel. Met name bij de jongere generatie spelen milieu en duurzaamheid een steeds grotere rol.’

 

Stofnest

Iets waar Romijnders zich aan kan storen zijn keukens waarbij de afwerking net niet klopt, bijvoorbeeld op het gebied van maatvoering. ‘Bij een standaardkeuken ben je gebonden aan standaardmaten, ook in hoogte. Als kasten niet doorlopen tot aan het plafond en er daarboven nog tien of twintig centimeter lege ruimte is, krijg je een lelijk donker gat. En veel stofnesten. Dat vind ik zo zonde… Ook afvalhuishouding in de keuken is belangrijk. Thuis hebben we na een verbouwing twee kastruimtes opgeofferd voor plastic, papier, glas en gft-afval. Eerder hadden we, zoals zovelen, een losse afvalbak. Het was even puzzelen maar het is hygiënischer en oogt ook nog eens netter.’